Dag 5

Vad är kärlek?

"När jag älskar mig själv, har jag inte långt till att älska andra"

Jag tror att kärlek är något som varje individ uppfattar på sitt sätt. Men så kommer vi till huvudfrågan, vad är egentligen kärlek?

Enligt Svenska Akademiens ordbok betyder kärlek: "en stark känsla. Böjelse för någon med en önskan om föremålets lycka och välgång. Glädje och tillfredsställelse över att befinna sig i denna persons närhet och att göra honom eller henne till lags. Innerlig tillgivenhet”

 

 

Det är en STARK känsla, det vill jag lova. Svenska Akademin kan väl beskriva hur jag ser på kärlek ganska ordagrannt. Men jag hade beskrivit kärlek annorlunda

Kärlek är en känsla i kroppen, den är nästan omöjlig att beskriva och känslan är olika från person till person. Ibland kan det även bero på vem man blir kär i.

Kärlek behöver inte vara något som du känner för en annan person. Många tror att den kärleken vi känner, känner vi mellan kvinna och man. Men du kan älska din hund precis lika mycket och på samma sätt som du älskar din mamma eller din bror. Kanske älskar du din pojke lite extra mycket än vad du älskar din katt men du kanske älskar din hund mer än vad du älskar din lillasyster.

Den här känslan som kommer fram i kroppen när du är kär kan visas på många olika sätt. Det kan pirra i magen, kännas som att du har en massa fjärilar som flyger omkring. Du kanske inte kan sluta tänka på personen och ibland kan man även bli helt kallsvettig. Är du kär i en person som du träffar så kan det hända att du tappar ord, du blir nervös och helt energisk. När du ligger hemma i sängen och tänker på personen kan du bli helt varm i hela kroppen och man ler oftast lite för sig själv.

Kärleken kan även vara en dålig känsla. Den behöver inte alltid bringa lycka i livet. Men är du kär och personen är kär tillbaka känner du dig överlycklig och helt oövervinnerlig, men om personen inte är kär tillbaka och du är såkallat olyckligt kär så kan det kännas som om hela världen rasar samman.

Många säger att kärlek är en känsla som du kan känna för en annan person först när du accepterar den personens bra och dåliga sidor medan andra tror på kärlek vid första ögonkastet. Det finns ingen som kan säga vad kärlek är egentligen och ibland kan det vara svårt att veta om man verkligen är kär. Du kan lika göra vara förälskad eller bara intresserad, kanske är du kär i själva kärleken.

När vi blir kära händer det mycket inuti kroppen. Den kemiska processen börjar och det är därför vi känner denna glädje och detta rus i hela kroppen.  Men om man ska gå in på det djupare så är kärlek något mer än bara känslan. Det handlar om förväntningar, längtan, drömmar. Redan som liten hör man om kärlek, prinsessor och prinsar, evig kärlek ända in till döden. Det ända man gör är att vänta på sin prins. Men tillslut kanske man upptäcker att man inte kommer att få en prins utan att det är en helt vanlig kille. Men det spelar ju ingen roll för kärleken lever sitt eget liv efter lust och vilja.

Kärleken har en tendens att styra över hjärnan.

Man kan hitta sin första kärlek redan på dagis, eller kanske när man redan har blivit vuxen. I tonåren har man däremot så mycket tankar och känslor kring kärleken och många tonåringar testar sina känslor på många olika personer.

Man kan vara kär i en idol från kändisvärlden och även då får man dessa underbara känslor i kroppen. Vissa personer väljer bort kärleken, kanske för att de bara haft dåliga relationer innan och har därför fått en dålig erfarenhet. Andra kanske väljer bort kärleken på grund av religiösa skäl.

 

 

Jag har inte valt bort min kärlek och det kommer jag inte göra heller <3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0